.prosze o sprawdzenie.
Kenia: | | I x−2I | |
narysuj wykres f(x) = |
| |
| | √x2 + 4x+4 | |
Zaczęłam przekształcać tak:
| | Ix−2I | |
f(x) = |
| i dalej czy mogę zapisać mianownik jako moduł? |
| | √(x+2)2 | |
| | Ix−2I | |
f(x) = |
|  no tyle ze teraz mis ie to skróci więc nie wiem czy tak może być  |
| | Ix+2I | |
13 lut 19:41
krystek: Dobrze ! Nic sie nie skróci , chyba ,że źle przepisałeś zad.
13 lut 19:43
Kenia: ahhha rany ja tam nie zauważyłam różnicy znaków

Dzięki wielkie
13 lut 19:45
Kenia: no i jak teraz będe rysować to musze rozpatrzyć cztery przypadki prawda?
13 lut 19:48
krystek: Trzy przypadki! x∊(−∞,−2) (−2,2) <2,∞)
13 lut 19:50
MQ: Nie trzeba.
Wystarczy zauważyć, że zmiana znaku następuje w punktach x=2 i x=−2.
Postępujesz więc tak:
1. Rysujesz wykres funkcji bez wartości bezwzględnych.
2. Część w przedziale (−2,2) odbijasz symetrycznie wzgl. osi OX
13 lut 19:50