kwadratoy układ równań
klaudia Pomocy :!!!!!!!!!!:
2x+y2−1+y=0
x2+3y−2x+1=0
14 lip 22:35
b.: tak sobie trochę pomyślę na głos:

spróbuję za −2x wstawić do 2. równania to co wychodzi z pierwszego:
x
2+3y + (y
2−1+y) + 1=0
x
2 +4y + y
2 = 0
x
2 + (y+2)
2 = 4
czyli okrąg tu mamy
każde z równań początkowych opisuje pewną parabolę
może da się odgadnąć jakieś rozwiązania?
14 lip 23:31
Bogdan:
Dobry wieczór.
Rozwiązanie jest makabryczne i zajmuje dużo miejsca. Prawdopodobnie chodzi tu o okrąg,
który podał b..
Klaudio, podaj pełną i dokładną treść zadania.
14 lip 23:36
AS: Rozwiązać układ równań
2*x + y2 − 1 + y = 0
x2 + 3*y − 2*x + 1 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozwiązuję równanie pierwsze względem y
y2 + y + 2*x − 1 = 0
Wyróżnik:
Δ = 12 − 4*(2*x − 1) = 1 − 8*x + 4 = 5 − 8*x
War.rozwiązalności: Δ ≥ 0 ⇒ 5 − 8*x ≥ 0 ⇒ x ≤ 5/8 = 0.625
Z równania drugiego mamy
3*y + x2 − 2*x + 1 = 0
3*y + (x − 1)2 = 0
y = −(x − 1)2/3
Znalezione y wstawiam do równania pierwszego
2*x + (x − 1)2/9 − 1 − (x − 1)2/3 = 0 |*9
18*x + (x − 1)2 − 9 − 3*(x − 1)2 = 0
2*(x − 1)2 − 18*x + 9 = 0
2*x2 − 22*x + 11 = 0
Rozwiązaniami tego równania są liczby
x1 = 0.525063 , x2 = 10.474937
Wyliczone y
y1 = −0.075158 , y2 = −29.924812
Sprawdzanie
Równanie 1: (x1,y1)
2*x1 +y12 − 1 + y1 = −0.019409
Równanie 2
x12 + 3*y1 −2*x1 + 1 = 0
Równanie 1 (x2,y2)
2*x2 +y22 − 1 + y2 = 885.5194
Równanie 2
x22 + 3*y2 −2*x2 + 1 = 0
Sporządzając wykresy obu funkcji wynika,że są dwa rozwiązania,
ale dlaczego nie sprawdzają,tego nie rozumiem.
Prawdopodobnie gdzieś wkradły się pierwiastki obce.
15 lip 12:51
Bogdan:

Dzień dobry.
Klaudia wrzuciła układ równań nie podając treści zadania, z którego wynikł ten układ, a my
mamy przez to ciężki orzech do zgryzienia.
Pierwsze równanie przedstawia parabolę (na rysunku niebieska krzywa):
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2x + y2 − 1 + y = 0 ⇒ x = − |
| y2 − |
| y + |
| ,
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 1 | |
jej wierzchołek V = ( |
| , − |
| ).
|
| | 8 | | 2 | |
Drugie równanie też przedstawia parabolę (zielona krzywa):
| | 1 | |
x2 + 3y − 2x + 1 = 0 ⇒ y = − |
| (x − 1)2,
|
| | 3 | |
jej wierzchołek W = (1, 0).
Parabole przecinają się w dwóch punktach: A i B (czerwone kropki). Wyznaczyć wartości
współrzędnych tych punktów bez zaawansowanych narzędzi matematycznych jest trudne,
a uzyskanie dokładnych wartości prawie niemożliwe. Posłużylem się do obliczeń programem
Derive6 i stąd znam wyniki.
Ciekawostką tutaj są wartości współrzędnych punktów przecięcia niebieskiej paraboli
| | 1 | |
z osia y. Niższy punkt ma rzędną y = −φ, a wyższy |
| , gdzie φ to słynna złota liczba.
|
| | φ | |
15 lip 15:16