Rozwiąż równanie:
kacpi456: 2cos (2x+π6) + 4cos (2x+π6) + 6cos (2x+π6) +...+ 40cos (2x+π6)=210
(2x+π6) => (2x+ π/6)
13 lut 18:50
krystek: | | π | |
cos(2x+ |
| )(2+4+6+.......40)=210 i teraz dasz rade. |
| | 6 | |
13 lut 18:52
kacpi456: w sumie to widziałem doszedłem wczesniej do tej postaci: cos(2x+π6)=12, tylko za
bardzo nie jestem pewny co zrobić dalej
13 lut 19:19
krystek: rozwiazac r−nie
| | π | | π | | π | | π | |
2x+ |
| = |
| +2kπ lub 2x+ |
| =− |
| +2kπ i wylicz x |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
13 lut 19:23
kacpi456: no tak... dzieki
13 lut 19:26