geometria analityczna
Hi: Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu.
Wyznacz na osi OY taki punkt C, aby trójkąt o wierzchołkach A(0,0), B(4,2) i C był trójkątem
prostokątnym. Rozpatrz dwa przypadki.
Wiem, że te punkty można odczytać z rysunku jednak to zadania jest za 6pkt wiec na pewno musza
byc jakies obliczenia.
13 lut 18:36
Janek191:
I przypadek :
C leży na osi OY więc C = ( 0; y)
Z tw. Pitagorasa mamy:
I AB I2 + I BC I2 = IAC I2
więc
42 + 22 + ( 0 − 4)2 + ( y − 2)2 = y2
20 + 16 + y2 − 4y + 4 = y2
4y = 40
y = 10
x = 0
więc
C = ( 0; 10)
===========
II przypadek :
I AC I2 + I BC I2 = I AB I2
y2 + 42 = 42 + 22
y2 = 4
y = 2
C = ( 0; 2)
============
13 lut 21:41