okrąg i trójkąt równoramienny
Kamila: w ogóle nie mam pomysłu na to zadanie. proszę o pomoc .
ramię trójkąta równoramiennego ma długość √3 , a kąt przy podstawie α=30◯ . Okrąg jest styczny
do prostej zawierającej jedno z ramion , a drugie ramie jest cięciwą
.Oblicz długość odcinków na jakie okrąg dzieli podstawę.
13 lut 18:30
Mila:

00
∡C=120
AB− sieczna
CB odcinek stycznej
z TW. o stycznej i siecznej
a
2=AB*DB
z tw. cosinusów
AB
2= a
2+a
2−2a
2cos120
| | −1 | |
AB2=√32+√32−2*√3*√3* |
| |
| | 2 | |
AB
2=3+3+3⇔AB
2=9
AB=3
a
2=AB*DB⇔3=3*DB⇔DB=1 i AD=2
Podział:
AD

B=2:1
13 lut 19:14