Układy równań
samanta: Pomocy

! zadanie tekstowe z układem równań

!
Droga z A do B wiedzie pod górę. Rowerzysta pokonał trasę z A do B i z powrotem. pod górę
jechał z predkością 10 km/h.powrót do A zajął mu pół godziny. Średnia predkość rowerzysty na
całym dystansie wyniosła 12 km/h.
A) jaka jest odległość z A do B
B) Jak dłudo rowerzysta jechał pod górę
13 lut 18:21
Janek191:
AB = S
v1 = 10 km/h
t2 = 0,5 h
vśr = 12 km/h
Mamy
t1 = S / v1 = S/10
2 S
vśr = −−−−−−−−
t1 + t2
zatem po podstawieniu otrzymamy
2 S
−−−−−−−−−−−−−− = 12
S/ 10 + 0,5
2 S = 12* ( S/ 10 + 0,5) = (6/5) S + 6
2 S − ( 6/5) S = 6 / * 5
10 S − 6 S = 30
4 S = 30
S = 7,5
======
t1 = S / v1 = 7,5 : 10 = 0,75 = 3/4
=================================
Odp.
Droga z A do B jest równa 7,5 km.
Rowerzysta jechał pod górę 3/4 godziny.
====================================
13 lut 21:54