Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie a∊R liczbe rozwiązań równania
Mat: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie a∊R liczbe rozwiązań równania
x2+ax+a=0
x2−3ax+2a2+1=0
(a+2)x2+6ax+4a−1=0
Naszkicuj wykres funkcji f
14 lip 16:07
Basia: Pomagam. Rozwiążę pierwsze zadanie. Pozostałe trzeba zrobić analogicznie
15 lip 15:35
Basia:
x2+ax+a=0
Δ=a2−4*1*a=a2−4a = a(a−4)
dla a(a−4)<0 równanie nie ma rozwiązania czyli
dla a∊(0,4) f(a)=0
dla a(a−4)=0 równanie ma jedno rozwiązanie czyli
f(0)=f(4)=1
dla a(a−4)>0 równanie ma dwa rozwiązania czyli
dla a∊(−∞;0)∪(4;+∞) f(a)=2
Ostatecznie:
2 dla a∊(−∞;0)
1 dla a=0
f(a) = 0 dla a∊(0;4)
1 dla a=4
2 dla a∊(4;+∞)
15 lip 15:40
Basia:

Czyli tak wygląda wykres funkcji f(a)
15 lip 15:45