zadania z arkusza
Ala: Pomoże ktoś

Nie wiem jak pozamieniać te pierwiastki 3ego stopnia;<
W=
3√16 − 2
√50 + 4
√32 −
3√250
13 lut 17:46
krystek: Podpowiem:
16=2*8=2*23
250=2*125=2*53
13 lut 17:47
Ala: a całe to będzie
2
3√2 − 2
√5 + 4
√2 − 5
√2
13 lut 17:58
krystek: −2√50=−2*5√2 natomiast −5√2 ma być −53√2
13 lut 18:09
Ala: ;<< nie wiem za bardzo, wolalabym jakbys mi napisal all
13 lut 18:32
krystek: 23√2−2*5√2+4*4√2−53√2=..
13 lut 18:34
Ala: dziekuje
13 lut 18:37
Ala: jeśli log
2 7= a, to liczba log
2 56 jest równa

pomożesz
13 lut 18:44
krystek: log256=log2(8*7)=log223+lod27=3+a
13 lut 18:50
Ala: a skąd wziołęs to "a"

bo reeszte wiem
13 lut 19:00
Ala: a tu ze wzorem na sześcian trzeba czy jak

Sześcian liczby 2+
√3 jest równy
13 lut 19:01
krystek: log
27=a miałaś dane







!
(2+
√3)
3=
13 lut 19:03
Ala:
(2x+3)
2
W= −−−−−−−−−−−− =

(4x
2−9)
2
13 lut 19:11
Ala: Ok dziękuję
13 lut 19:12
krystek: | (2x+3)2 | |
| =.. |
| [(2x+3)(2x−3)]2 | |
13 lut 19:25
Ala: no a co teraz z tą potęgą za nawiasem kwadratowym ?
13 lut 20:04
krystek: (a*b)2=a2*b2
13 lut 20:25