hej
mróz: Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych , które są mniejsze od 100 a reszta z dzielenia przez
5 wynosi 1
a1 to
13 lut 17:13
Dominik: liczby naturalne mniejsze od 100 to {1, 2, 3, ..., 99}
liczby ktorych szukamy tworza ciag arytmetyczny o roznicy 5. wiemy, ze pierwsza liczba z
naszego zbioru, ktora przy dzieleniu przez 5 daje 1 jest 1. zatem a1 = 1. ostatnia taka
liczba w zbiorze jest 96. zatem an = 96.
ze wzoru an = a1 + (n − 1)r
96 = 1 + (n − 1)5
wyznacz n. dalej umiesz?
13 lut 17:17
krystek: a1=1 ponieważ 1:5=0 reszty 1
13 lut 17:18
mróz: Ok już mi rozjasniliscie, dzięki
13 lut 17:19