obliczanie wartości sin 32 stopni bez tablic...
Maciej: Witam mam problem chciał bym wiedzieć jak obliczyć wartość np. sin 32 stopni nie posiadając
tablic matematycznych oraz bez korzystania z kalkulatora. Prosił bym o dokładny opis. Liczę na
Waszą pomoc. Pozdrawiam
14 lip 14:19
AS: Jedyne co mi się nasuwa,to rozwinięcie w szereg
sinx = x − x3/3! + x5/5! − ... gdzie x jest kątem wyrażonym w radianach.
W tym przypadku
x = 32o = 32*π/180o = 0.558505
Wstawiając x do szeregu,po wyliczeniach trzech składników
suma wyniesie 0.529817.
Dokładniejsza wartość: 0.529919
14 lip 14:42
jjjaja: sin α=32
19 mar 18:39
Mila:
II sposób :
Narysuj trójkąt prostokątny o kącie ostrym 32
o ( kątomierz) i przeciwprostokątnej 10 cm.
Zmierz odpowiednią przyprostokątną.
Ja otrzymałam :
To nie jest obliczenie, ale praktyczne wyznaczenie przybliżonej wartości sin32
o.
19 mar 19:03
daras: @
jjjaja sinus nie osiąga wartości większej od 1 więc nie rób sobie jaj
20 mar 13:58