Jaki dział matematyki zajmuje się takimi zadaniami jak to:
Marcel: Jaki dział matematyki zajmuje się takimi zadaniami jak to:
Znajdz wszystkie liczby pierwsze p takie że 2p+1 jest kwadratem liczby naturalnej.
Niewiem jak się zabrać do takich zadanek mam ich całą kartke do zrobienia wszystkie podobnej
treści i wogóle mi nieidzie. O liczbach pierwszych wiem dostatecznie dużo. Jaki dział
mateamtyki powinienem przejrzeć?
13 lut 17:03
patryk: to jest w dziale liczby rzeczywiste
13 lut 17:05
Marcel: No i świetnie. Polecasz jakieś książki?
13 lut 17:06
PW: W arytmetykę teoretyczną raczej nie wchodź, jeżeli jesteś uczniem liceum, to wystarczy myślenie
w rodzaju:
2p+1 = n2.
a więc
2p=(n−1)(n+1),
czyli iloczyn (n−1)(n+1) jest parzysty (bo lewa strona parzysta). Oznacza to z kolei, że obie
liczby (n−1) i (n+1) musiałyby być parzyste (bo różnią się o 2). W takim razie
2p=2k.2(k+1)
p=2k(k+1)
Liczba p jest liczbą pierwszą, jest to więc niemożliwe.
13 lut 17:19
MQ: To jest dział teorii liczb.
Np. klasyczna już "Teoria liczb" Sierpińskiego −− powinna być w każdej bibliotece matematycznej
13 lut 17:19