Proszę o pomoc!!!!
Damian: Proszę, czy ktoś mógłby mi powiedziec jak mam rozwiązac tę nierównosc

x
2 =< 1/x
=< mniejsze bądz równe
Będę ogromnie wdzięczny
13 lut 17:02
Marcel: x2=<1/x |x
x=<1
13 lut 17:04
Damian: ale chyba nie możemy pomnożyc przez somo x.. tylko x2 i wtedy mam:
x4 − x =< 0
13 lut 17:07
Marcel: podzieliłem obie strony równania przez x
13 lut 17:09
Damian: aaa już rozumiem, dzięki !
13 lut 17:10
MQ: Lepiej nie mnożyć, tylko sprowadzić do wspólnego mianownika.
13 lut 17:11
Marcel: x2≤1x |:x
x≤1
o tak powinno to wyglądać
13 lut 17:11
Dominik: Marcel, tak nie mozna

podstaw np za x −1 i co? no kiepsko.
D = ℛ\{0}
x
4 ≤ x
x
4 − x ≤ 0
x(x
3 − 1) ≤ 0
x(x − 1)(x
2 + x + 1) ≤ 0
odp: x∊(0, 1>
13 lut 17:13
MQ: @Marcel
Nie bardzo −− skąd wiesz, czy x nie jest ujemne, albo, co gorsza, równe 0?
13 lut 17:14