matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc!
Damian:
Czy ktoś mógłby mi rozwiązac ten przykład funkcji homograficznej? y= −2x + 1 / 5x + 3 / − kreska ułamkowa Z GÓRY DZIĘKI
!
13 lut 16:21
pigor:
... np. tak : szukasz takich
a,b= ?
, że
−2x+1
b
a(5x+3)+b
5ax+3a+b
= a+
=
=
⇔
5x+3
5x+3
5x+3
5x+3
2
6
5
2
11
⇔ 5a=−2 i 3a+b=1 ⇔ a= −
i −
+b=
⇔ a=−
i b=
,
5
5
5
5
5
czyli
a=−0,4
i
b= 2,2
, więc
−2x+1
2,2
4,4
0,44
= −0,4+
= −0,4+
= −0,4+
. ..
5x+3
5(x+
3
5
)
10(x+0,6)
x+0,6
13 lut 17:15