Rzucamy dwiema kostki do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
smutna: Rzucamy dwiema kostki do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że :
a) na obu kostkach wypadną identyczne wyniki
b)na obu kostkach wypadną parzyste liczby oczek
c)liczba oczek na pierwszej kostce będzie większa
d)liczba oczek na pierwszej kostce będzie wielokrotnością liczby oczek z drugiej.
13 lut 15:55
krystek: a) A={1,1)(2,2)..........(6,6)}
| | 6 | | 1 | |
stad P(A)= |
| = |
| nastepne spróbuj samodzielnie. |
| | 36 | | 6 | |
13 lut 17:49