planimetria
asian: Witam! mam problem z tym zadaniem, wiem jak je rozwiazac tylko nie weim czemu tak jest:
W czworokacie ABCD wpisanym w okrag dane sa AD = 2 BC = 10 CD = 8 AB = 4
Wyznacz miare kata miedzy najkrotszymi bokami.
no to wiem rysuje przekatna i z twierdzenia cosinusow
2
2 + 4
2 −2*4*2 cosL = 10
2 + 8
2 − 2*8*10 * cos(180 −L)
| | −9 | |
i teraz jezeli wezme ze cos(180 −L) jest cosL no to wychodzi cosL= |
| |
| | 11 | |
a jak wezme ze cos(180−L) jest −cosL to cosL = 1
to musze te dwa przypadki rozpatrywac czy jak? no cosL = 1 wychodzi zero,
ale jakos to wczesniej mozna zauwazyc bez rozpatrywania tego przypadku? bo teraz nie wiem, czy
wiadomo gdzies ze ten cos(180−L) jest mniejszy od zera?
13 lut 15:50
asian: albo inaczej skad moge wiedziec ze ten L >90?
13 lut 16:13
13 lut 18:06
Aga1.: Jeśli cosL<0 to kąt jest rozwarty, L>900
Gdy cosL=0, to L jest prosty, L=900
Gdy cosL>0 to L jest ostry.
O to Ci chodziło?
13 lut 18:15
Aga1.: cos(1800−L)=−cosL
13 lut 18:17
PW: Gdyby cosα>0, to lewa strona byłaby mniejsza niż 22+42, a prawa − większa od 102+82 , bo
wtedy cos(180°−α) = −cosα <0
i
−2.8.10.cos(180 °−α) = −2.8.10(−cosα)>0.
13 lut 18:19