Pat:
Niepotrzeba tutaj także stosować symbolu Newtona.
Wyobraźmy sobie kostkę do gry, która ma nie 6, a 30 ścianek, 10 ścianek jest zielonych,
20 ścianek jest białych. Rzucamy raz taką kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania
ścianki zielonej? (zakładam, że zrozumiałe jest stwierdzenie: otrzymano sciankę zieloną"),
jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania ścianki białej?
Korzystamy z klasycznej definicji prawdopodobieństwa.
Ω − zbiór zdarzeń elementarnych, |Ω| = 30,
Z − zdarzenie polegające na wylosowaniu ścianki zielonej, |Z| = 10,
B − zdarzenie polegające na wylosowaniu ścianki białej, |B| = 20
Zachodzi przy tym: |A| + |B| = |Ω|
Można ten przykład z kostką odnieść do zadania z loterią i rozwiązać podobnie.