Oblicz granice
wiktor: Siemka jesli jest osoba która rozwiązała by mi te zadania to był bym bardzo wdzieczny ja
granice troche pojmuje ale za mało a jutro mam kolosa i te zadania moga mi sie przydac a nie
potrafie ich zrobić, a jak bede miał zrobione to bardziej wzrokowo zapamietam
lim n→
∞ n√3n+5n
lim x→
∞ (2x
2−3+5x
3)
lim x→+
∞ (3−2x
3−x
4)
lim n→
∞ ({n
3+1}{n
3})
2n
3
lim n→
∞ n√n2+3n
lim x→+
∞ (
√x2+1−x
lim x→+
∞ (
√x2+1−
√x
13 lut 15:13
m: sam sobie zrob nierobie
13 lut 15:18
huehuehue: masz czas kolego

teraz
13 lut 15:20
wiktor: nie jestem nierobem po co miał bym tyle czsu spędzać na pisaniu tego zaraz porozwiązuje to co
potrafię i napisze tu a ktoś po prostu sprawdzi
13 lut 15:22
wiktor: mam czas teraz
13 lut 15:23
huehuehue: no to jedziemy z pierwszym
13 lut 15:27
wiktor: ale jesli ktos jest w stanie pomoc prosze o rozwiazania przynajmniej wyniki

a jak bede mial
wyniki to juz jakos dojde do tego
13 lut 15:27
huehuehue: | | n(1+5n) | | 1 | |
limn−−>∞ |
| = lim |
| = 0 |
| | n(n−2) | | n−2 | |
13 lut 15:29
huehuehue: sproboj teraz druga (wzor eulera

)
13 lut 15:31
wiktor: | 5−n | | | | 5 | | −1 | |
| = |
| = n sie skroca |
| dazy do 0 |
| = 0 |
| n(+2) | | n(n+2) | | n | | ∞ | |
13 lut 15:34
wiktor: pomyliłem − z +
13 lut 15:34
huehuehue: ok to dawaj druga
13 lut 15:36
13 lut 15:40
huehuehue: ale drugi przyklad jest zupelnie inny
a to co dales jest dobrze jezeli potega to 2n3
13 lut 15:46
wiktor: n√n2(n+3)=n√nn√(n+3)=n√n n√n(1+3n) = n√nn√nn√1 ⇒wszystko dazy do1 = 1
13 lut 15:49
huehuehue: ok
13 lut 15:56
huehuehue: tylko gdzie Ci znikl ten kwadrat
13 lut 16:00
huehuehue: i pisz do czego dazy n i x ja nie jestem wrozka i nie wiem
13 lut 16:04
wiktor: możesz mi rozwiązać ten drugi przykład bo siedze z kolega on mi tłumaczy reszte ale ten drugi
przykład nie wiemy jak zrobic
13 lut 16:30
huehuehue: | | 1 | | 1 | |
lim [(1+ |
| )n2]−12=e−12= |
| |
| | n2 | | √e | |
13 lut 16:34