Oblicz granicę (o ile istnieje)
Granica:
13 lut 14:53
Granica: Jak mam się zabrać za tą granicę?
13 lut 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
4a = 22a
2a − 22a = 2a*(1−2a)
13 lut 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
popatrz co w mianowniku możesz zrobić
i co zostaje
13 lut 15:11
panteon: l'hospital
13 lut 15:12
panteon: to tam jest 4x2 czy 4x2 ?
13 lut 15:14
Granica: | | 2x2*(1−2x2) | |
No tak, wychodzi: |
| |
| | 22x−23x+1+24x | |
13 lut 15:16
Granica: Ale to nic nie daje
13 lut 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
mianownik:
(2
x−4
x)
2 = (2
x(1−2
x))
2 = 2
x2(1−2
x)
2
| | 1−2x2 | |
więc zostaje Ci |
| ... i co teraz możesz zrobić  |
| | 1−2x | |
13 lut 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście w kwadracie w mianowniku to wyrażenie jest
13 lut 15:22
Granica: Tylko {2x}2 to nie jest 2x2, tylko 22x
13 lut 15:25
panteon: od kiedy?
13 lut 15:27
Kamila: OD ZAWSZE
13 lut 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
racja racja
13 lut 15:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
grunt to znać własności potęg:
(a
b)
c = a
b*c 
więc (2
x)
x = 2
x*x = 2
x2
13 lut 15:30
Granica: Tak, tylko tam nie ma do potęgi x, tylko do potęgi 2
13 lut 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to zostaje jedynie hospitalek
13 lut 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
Granica −−− to była uwaga do samego siebie
13 lut 15:32
Granica: Wiem

Czyli tylko z l'hospitala?
13 lut 15:33
panteon: ano prawda

ale zadanie jet nie jednoznaczne bo 2
x2 to może być zarówno (2
x)
2 jak i
2
(x2) a to nie jest to samo
13 lut 15:35
Granica: Bo w poleceniu mam: oblicz nie korzystając z reguły De L'Hospitala
13 lut 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie panteon ... jest jednoznaczen 2x2 to nic innego jak 2(x2) patrz wysokość
indeksowania
13 lut 15:36
panteon: nie słyszałem o takiej zasadzie a google nie reaguje na hasło: wysokość
indeksowania
13 lut 15:38
Trivial:
To jest jednoznaczne z reguły potęgowania:
(ax)y = ax*y = (ay)x
Czyli (2x)2 = 22*x.
13 lut 15:40
Krzysiek: można bez reguły de l'Hospitala, korzystając z tego,że:
13 lut 15:40
Granica: Jak tutaj można z tego skorzystać?
13 lut 15:44
panteon: Trivial ale (2x)2 nie jest równe 2(x2) np. dla x=3 daje 64 i 512
13 lut 15:44
panteon: | | 1 | |
a wynikiem granicy jest − |
| |
| | ln(2) | |
13 lut 15:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
Granica −−−−
| | 1−2x2 | |
wiesz, że: |
| −> ln(2) |
| | −x2 | |
| | 1−2x | |
oraz, że: ( |
| )2 −> ln2(2) |
| | x | |
natomiast 2
x2−2x −> 0
13 lut 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... miało być 2x2−2x −> 20 = 1
13 lut 15:48
Granica: Ale skąd to się w ogóle wzięło?
13 lut 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
patrz wpis Krzyśka o 15:40
13 lut 15:52
Granica: | | 1−2x2 | |
Ale tam nie ma takiego wyrażenia: |
| |
| | −x2 | |
13 lut 15:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
ehhh
krok po kroku
krok 1
krok 2
krok 3
| | 1−2x2 | | x2 | |
2x2 − 2x * |
| * |
| |
| | x2 | | (1−2x)2 | |
krok 4
| | −(2x2 −1) | | x | |
2x2 − 2x * |
| * (− |
| )2 |
| | x2 | | 2x−1 | |
krok 5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ów granica −> 20 * (−1 * ln2) * (− |
| )2 = 1* (−ln2) * |
| = − |
| |
| | ln2 | | (ln2)2 | | ln2 | |
13 lut 15:58
Granica: OK, dzięki za pomoc
13 lut 16:07
Trivial:
panteon: Tak, (2x)2 nie jest równe 2x2. (2x)2 jest równe 22x.
13 lut 17:25