mam pytanko
Kipic: Moje pytanie brzmi nastepujaca :
ile to jest −(x+2)2 czy to jest:
1) −(x+2)(x+2) czy moze:
2) −(x+2)−(x+2)
bo jak mnoze 1 sposobem i potem zmieniam znaki to z odp sie nie zgadza a jak zrobie drugim ze
− * − daje plus to sie zgadza
wiec jak jest ?
13 lut 14:47
Dominik: −(x + 2)2 = −(x + 2)(x + 2)
13 lut 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
wersja druga to totalna bzduuura
13 lut 14:48
Dominik: [−(x + 2)]2 = [−(x + 2)][−(x + 2)]
13 lut 14:49
Dominik: tak w ogole to twoj drugi zapis jest odejmowaniem i wynikiem jest −2(x + 2)
13 lut 14:51
Kipic: racja dlatego dziwi mnie ze w odpowiedziach wlasnie jesli ten − odrzucam to wychodzi dobrze a
przeciez on jest i nic nie mozna zrobic
13 lut 15:05
Dominik: daj moze cale zadanko
13 lut 15:07
Kipic: A oto zadanie :
Wyznacz dziedzine i naszkicuj wykres funkcji f(x) = x1 + x2 , sa pierwiastakami rownania :
nx2 − (n+2)x + n + 2 = 0
( dobrze przepisane )
i jak licze z delty to nie wychodza pierwiastki tak jak w odpowiedziach sa .
13 lut 15:12
Kipic: pierwiastkami sa oczywiscie x
1 i x
2
13 lut 15:13
Dominik: | | −b | | n + 2 | |
f(x) = x1 + x2 = |
| = |
| |
| | a | | 2n | |
n ≠ 0
dziedzina:
a ≠ 0
Δ > 0
13 lut 15:24
Kipic: | | 3 | | 4 | |
no tak tylko ze pierwiastki z Δ w odpowiedziach wychodza |
| i −2 a wychodzi |
| i −2 |
| | 2 | | 5 | |
13 lut 15:28
Dominik: zapisz obliczenia
13 lut 15:49
Dominik: w odp tez jest zle, ew zle przepisales.
13 lut 15:51
Kipic:

Δ=b
2−4ac
Δ=−(n+2)
2 − 4 (n)(n+2)
Δ=−n
2−4n−4 − 4n
2−8n
Δ=−5n
2−12n−4
Δ≥0
5n
2+12n+4≤0
Δ=144−80
√Δ=8
n
1=−12−8/10 = −2
no i sie z odp nie zgadza
13 lut 15:57
Kipic: obliczenia sa w odp jest inaczej wiec niemam pojecia co zle robie wiec zalozylem posta
13 lut 15:58
Kipic: a odpowiedzi mam z systemem liczenia punktow za zapisane czescii wlasnie tyle tam jest
13 lut 15:59
Dominik: bo zle liczysz Δ
| | 2 | |
Δ = (−(n + 2))2 − 4n(n + 2) = (n + 2)2 − 4n(n + 2) > 0 ⇔ n∊(−2, |
| ) |
| | 3 | |
wszystko sie zgadza
13 lut 16:10
Mila: a=n ;b=−(n+2) ; c=n+2
Δ=[−(n+2)]2−4*n(n+2)=(n+2)2−4n2−8n
Δ=n2+4n+4−4n2−8n
licz dalej
13 lut 16:15
Kipic: no wlasnie ze w takim dodatkowym nawiasie [−(n+2)
2] mi brakowalo teraz wszytsko sie zgadza
13 lut 16:22
Kipic: dziekuje
13 lut 16:22