Oblicz równanie prostej stycznej
Mihau34: 1. Oblicz równanie prostej stycznej do funkcji f(x)= 1\ √ x w punkcie x0=0,25
Pomoże ktoś?
13 lut 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
znasz wzór na styczną do krzywej w punkcie x
0
13 lut 14:38
Mihau34: Znam liczę pochodną i wychodzi mi 1/2 dobrze?
13 lut 14:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodna

nie ... jak na moje to
| | 1 | | 1 | |
f' = − |
| = − |
| *(x−3/2) |
| | 2√x3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(0,25) = − |
| *( |
| )−3/2 = − |
| 43/2 = − |
| *4*√4 = −4 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
13 lut 14:46
Mihau34: Dzięki z resztą sobie poradzę już.
13 lut 14:51