okręgi
Kamila: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie?
Dwa styczne zewnętrznie okręgi o środkach A I B są styczne wewnętrznie do okręgu o(C,4) , przy
czym punkty nie są współliniowe. Oblicz obwód trójkąta ABC .
13 lut 14:21
irena_1: ra− promień okręgu o środku A
rb− promień okręgu o środku B
Okręgi o środkach A i B są styczne zewnętrznie, więc |AB|=ra+rb
Okręgi o środkach A i C są styczne wewnętrznie, więc |AC|=4−ra
Okręgi o środkach B i C są styczne wewnętrznie, więc |BC|=4−rb
Obwód trójkąta ABC:
ra+rb+4−ra+4−rb=8
13 lut 14:25
Kamila: DLACZEGO 8 ? NIE ROZUMIEM TEGO ZAD
13 lut 15:00
Kamila: ?
13 lut 15:27