granica ciagu
Marta:
| n | |
| inajpierw zajelam sie licznikiem, zastosowalam ten wzor na a3−b3 pod |
| 3√8n3−n2−2n | |
| | n | |
pierwiastkami wylaczylam n3 i wyszlo mi cos takiego po tych przeksztalceniach |
| i |
| | 2n−8n2 | |
podzielilam licznik i mianownik przez n
2 wiec granica bedzie 0? tylko nie wiem czy wczesniej
nie popelnilam jakiegos bledu, moglby mi ktos powiedziec czy to jest dobrze

?
13 lut 13:37
Tad: to zajęłaś się licznikiem czy mianownikiem?−
13 lut 13:45
Tad:
Podziel licznik i mianownik przez n ... i nie motaj się −
13 lut 13:46
Marta: mianownikiem

ok, sprobuje
13 lut 13:48
Tad:
... a ... i włącz myślenie −

Pod pierwiastkiem trzeciego stopnia masz wielomian trzeciego stopnia ...
i spod pierwiastka wychodzi Ci drugiego stopnia ...

? nie zastanawia Cię to?
13 lut 13:50
13 lut 13:50
Marta: czyli nie tak
13 lut 13:51
Marta: to mi ta granica wychodzi 1 teraz a w odpowiedziach mam −∞
13 lut 13:53
13 lut 13:57
Tad:
... to chyba to −2n w mianowniku nie jest pod pierwiastkiem skoro −∞
13 lut 13:59
Janek191:
n
an = −−−−−−−−−−−−−−
3√ 8 n3 − n2 − 2 n
Dzielimy licznik i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem dzielimy przez n3 )
1
an = −−−−−−−−−−−−
3√8 − 1/n − 2
Ponieważ 3√ 8 − 1/n < 2 , więc mianownik jest ujemny
13 lut 14:44
Janek191:
cdn.
Mianownik jest ujemny i zbieżny do 0, więc
lim an = − ∞
n→ ∞
==============
13 lut 14:46