całka
Kasia: oblicz całkę:
∫x
2e
−2xdx=
myslalam o podstawieniu t za −2x ale nic to nie dalo
13 lut 13:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie lepiej przez części

u' = e
−2x ; v = x
2
dwa razy przez części i masz całkę elementarną do wyliczenia
13 lut 13:36
Kasia: a zrobilam tak, ale chyba zle: ∫x
2e
−2xdx=x
2e
−2x − ∫2xe
−2x dx =
x
2*e
−2x−2∫x*e
−2xdx=x
2*e
−2x−2xe
−2x−2e
−2x+c=e
−2x(x
2−2x−2)+c
za u wzialam x
2 wiec u'=2x, a za v' wzialam e
−2x czyli v=e
−2x 
?
13 lut 13:42
13 lut 13:44
Kasia: psss, a! nie zauwazylam, ok, sprobuje teraz
13 lut 13:45
Kasia: jak wyliczyc ta czesc całki: ∫x*(−1/2*e−2x) dx ?
13 lut 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
też przez części

u = x ; v' = −0,5 e
−2x
13 lut 14:09
Kasia: to ile tu wynosić bedzie v ?
13 lut 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to ile
calka z e
−2x to
13 lut 14:27
13 lut 14:28
Kasia: całka z e
−2x to bedzie −2e
2x
13 lut 18:01
13 lut 18:09
huehuehue: | | −dt | |
podstaw sobie t=−2x |
| =dx |
| | 2 | |
13 lut 18:09