matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie logarytmiczne
oreo:
lnx
= x lnx
4x
Wychodzi mi 1/2 i −1/2 a w odpowiedziach jest 1/2 i 1, błąd w zadaniu czy ja popełniam błąd?
13 lut 13:28
irena_1:
lnx
=x lnx
4x
x>0 lnx=4x
2
lnx lnx(4x
2
−1)=0 lnx=0 lub 4x
2
−1=0 x=1 lub 4x
2
=1
1
x=1 lub x
2
=
4
1
1
x=1 lub x=
lub x=−
2
2
x>0
1
x
1
=1 lub x
2
=
2
13 lut 13:55