równanie 2xin^2x+sinx-1=0
Blitz: Mam do rozwiązania równanie 2xin
2x+sinx−1=0
| | 1 | |
rozwiazałem stosujac podsatwienie t i wyszło mi t1=−1 t2= |
| |
| | 2 | |
sinx=−1
| | π | | 3π | |
x= − |
| + 2kπ lub x= |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 3π | |
trzy z nich są w odpowiedzi ale x= |
| + 2kπ nie ma, dlaczego? |
| | 2 | |
13 lut 13:12
Blitz:
13 lut 13:18
Blitz: wie ktoś?
13 lut 13:28
xxy:
Wie!
Wypisz sobie po kolei 1 i 2 rozwiązania w tabelce dla kilku wartości "k",
a zobaczysz że są identyczne!
13 lut 13:34
Blitz: aa to dlatego ze sie powtarzaja, ok dzięki
13 lut 13:36