Wyznaczyć punkty przegięcia i zbadać wypukłość funkcji
Matma: f(x)=(x
2−2)ℯ
3x
Wyliczyłem drugą pochodną:
f"(x)=ℯ
3x(9x
2+12x−16)
I teraz jak rozwiązać równanie: ℯ
3x(9x
2+12x−16)=0?
A konkretnie jak rozwiązać to: ℯ
3x=0, bo to w nawiasie to wiadomo
13 lut 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
e
coś tam >0

... wykres funkcji wykładniczej się kłania
13 lut 13:17
Matma: Czyli wystarczy rozwiązać tylko równanie (9x2+12x−16)=0 , tak?
13 lut 13:30
Honn: tak

a potem narysowac funkcje i zaznaczyć gdzie jest wklęsła a gdzie jest wypukła
13 lut 13:34
Honn: bo jak masz e cos tam = 0 to jest nieprawda ponieważ e zawsze jest wieksze od 0
13 lut 13:34