trapez
Kamila: w trapezie KLMN punkt P jest punktem przeciecia przekatnych trapezu.oblicz dlugosc podstawy KL
wiedzac ze MN=3 MP=2 PK=5
13 lut 12:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
wykorzystaj podobieństwo trójkątów:
ΔKLP oraz ΔMNP
do wyznaczenia |KL|
13 lut 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
podobieństwo stwierdzasz na podstawie kątów tych dwoch trojkątów
a ów kąty określasz na podstawie tw. o kątach na przecięciu się dwóch prostych
oraz tw. o kątach przy przecięciu prostej dwoma prostymi równoległymi
(ładne nazwy jakieś tam były −−− nie pamiętam ich

)
13 lut 13:20
Wick:
1 cze 00:28