twierdzenie Schwarza
Kasia: f(x
1,x
2)=
√x1x2*ln(x
1−x
2) czy to spełnia założenia teorii Schwarza
13 lut 12:48
huehuehue: policz pochodne drugiego rzedu
13 lut 12:57
Kasia: tzn. doszlam do takiej postaci: (x1x2)1/2 * ln(x1−x2)= 1/2(x1x2)−1/2 ?
13 lut 13:02
huehuehue: cos zgubilas chyba
ale ogolnie rzecz biorac to musisz udowdnic ze
13 lut 13:17
Kasia: :( wiem niestety, tylko nie wiem jak to ugryzc
13 lut 13:23
huehuehue: ale liczyc pochodne czastkowe umiesz ? jak nie chcesz liczyc pochodnych to sproboj pokombinowac
z dziedzina patrz ze x∊R2
13 lut 13:42
huehuehue: (x,y)∊R2 sry male niedopatrzenie
13 lut 13:48
Kasia: musze wyliczyc pochodna f'(x) a pozniej z tego f"(x) ?
13 lut 13:51
Iga: Kasia podaj maila to ci wyśle rowiązanie tego zadania
13 lut 13:56
huehuehue: wytlumacz Ci na prostym przykladzie
mamy funkcje
f(x,y)=2xy + x
2y
2
licze pochodna po zmiennej x czyli y−stala
po y
potem pochodne wyzszych rzedow
| d2f | |
| (to co Cie interesuje)= 2 + 4xy |
| dxdy | |
| d2f | |
| (to co Cie interesuje) = 2 + 4xy |
| dydx | |
13 lut 14:00
Kasia: ok, pierwsze 2 pochodne wiem rozumiem jak wyliczyles, aw tej co wyszlo 2y2 to liczone bylo dla
x, czyli 2y wyrzucam i z tego 2xy2 x=1 wiec zostaje 2y2 ?
13 lut 14:08
huehuehue: no tak bo pochodna z 2x=2 a y to stala
13 lut 14:14
Kasia: ok, sporobuje policzyc te swoje
13 lut 14:26