matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz powierzchnie - całka
załamana:
Oblicz pole powierzchni z= x
2
+ x +y
2
wyciętej walcem (x+
1
2
)
2
+ y
2
=
1
4
13 lut 12:45
Krzysiek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82ka_powierzchniowa
przejdź na współrzędne: x+1/2=rcosα y=rsinα
13 lut 13:05