Uproszczenie silnia
Zbychu: ((n+1)!−n!)/(n−1)! Jak to rozłożyć?
13 lut 10:32
camus: Czy porafisz dzialać na ułamkach?
13 lut 10:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
(n+1)! = n!*(n+1)
a więc:
(n+1)! − n! = n!(n+1) − n! = n!*(n+1−1) = n! *n
n! = (n−1)!*n
a więc
| n!*n | | (n−1)!*n*n | |
| = |
| = .... |
| (n−1)! | | (n−1)! | |
13 lut 10:49
Tad:
licznik ...
(n+1)!−n!=(n−1)!n(n+1)−(n−1)!n=(n−1)![n(n+1)−n]=(n−1)!n2
13 lut 10:53
Zbychu: n
2 Dziękuję

(n−1)!=(n−2)!(n−1)?
13 lut 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
13 lut 11:22