oblicz pole obszaru plaskiego ograniczonego liniami
giker: y=6+x−x2 oraz osią x
13 lut 09:55
Tad:
... miejsca zerowe ... i całeczka −
13 lut 09:57
giker: i tak nie wiem jak xD
13 lut 10:01
camus: Nie wiesz jak znaleść miejsca zerowe czy jak całkę policzyć?
13 lut 10:13
giker: miejsca zerowe to bedzie delta a calke to nie wiem

nie jestem dobry z matmy
13 lut 10:27
camus: ∫ axn dx = anxn+1
∫ a dx = ax
∫ axn + bxn−1 ... z dx = ∫axn dx + ∫bxn−1 dx + ... + ∫z dx
∫ f(x) dx |(a,b) =F(x) | (a,b) = F(b) − F(a) − w skrócie, liczysz całkę z 6+x−x2 i do jej
wyniku podstawiasz krańce przedziałów, tj. przedział pomiędzy miejscami zerowymi
Przykład
∫2x+1 dx |(0,2) = ∫2x dx + ∫ dx |(0,2) = x2 + x |(0,2) = 4+2− 02−0 = 6
13 lut 10:34