pochodne cząstkowe prosze o pomoc
nika: Oblicz pochodne cząstkowe pierwszego rzedu funkcji f(x,y,z)=√x=[3z/z2−2y]+ln(3x3+1/y)
14 lip 10:46
AS: proszę poprawić zapis funkcji , jest błąd − 2 razy znak równości
14 lip 10:48
kania: f(x,y,z)=[√x+3z/z2−2y]+ln(3x3+1/y)
14 lip 10:58
AS: Czy w równaniu f(x,y,z) występuje wyrażenie 3*z/z2 ?
A może 3*y/z2?
14 lip 11:07
kania: to jest całość licznik:√x+3z a mianownik:z2−2y i do tego +ln(3x3+1/y)
14 lip 11:28
AS: √x + 3*z 1
f(x,y,z) = −−−−−−−−− + ln(3*x3 + −)
x2 − 2*y y
1
−−−− * (x2 − 2*y) − (√x + 3*z)*2*x
2*√x 6*x2
f 'x = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−
(x2 − 2*y)2 3*x3 + 1/y
0 − (√x + 3*z)*(−2) −1/y2
f 'y = −−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−
(x2 − 2*y)2 3*x3 + 1/y
3
f 'z = −−−−−−−−−
x2 − 2*y
14 lip 18:15