zadania bardzo prosze
mania: 1zad do czbanka wlano 2 jednakowe butelki soku. Ile takich samych butelek wody nalezy dolać do
dzbanka, aby sok stanowił 25%napoju ? wybierz odpowiedz ( prosze rozwiazanie)
a)2 b)4 c)6 d)8
zad2. cztery pompy o jednakowej wydajności pracując jednoczesnie, wypompowały wodę zgromadzoną
w zbiorniku w czasie 12 godzin.ile takich pomp należałoby uzyc aby tę sama ilość wody
wypompować w ciągu 6 godzin ? wybierz odpowiedz ( prosze rozwiazanie )
a) w b) 3 c) 6 d) 8
zad 3 w pewnej kawiarnipodaje się klientom dziennie średnio 70 filiżanek kawy. ze 100 g
ziarnistej kawy mozna przygotować 22 filiżanki tego napoju. Ile co najmniej pólkilogramowych
paczek kawy musi kupić wlasciciel , aby wystarczylo jej na 7 dni ? wybierz odowiedz
a) 3 b) 4 c) 5 d) 6
zad4 na zakup biletów do kina 3a zebrała 360zł, klasy 3b i 3c po 300zł a klasa 3d 230zł.
szkole udzielono rabatu i wszystkie bilety kosztowaly 1000 zl uzyskany rabat podzielono między
cztery klasy proporcjonalne do zebranych kwot. jaką kwote zwrócono klasie 3 a ? zapisz
obliczenia
12 lut 23:30
Eta:
Ejj
mania
| | 1 | |
1/ 25% = |
| zawartości dzbanka stanowi sok |
| | 4 | |
| | 3 | |
75% = |
| zawartości dzbanka stanowi woda |
| | 4 | |
czyli wody należy dodać 3 razy więcej : 3*2 butelki= 6 butelek
odp: c)
2/ czas napełniania ma być 6 godzin, czyli dwukrotnie mniejszy
to pomp musi być 2 razy więcej , czyli 2*4=8
odp d)
3/ 0,5 kg= 500g kawy z tej ilości można przygotować 5*22= 110 filiżanek kawy
na 7 dni potrzeba 7*70= 490 filiżanek kawy
więc 490:110 ≈ 5
zatem właściciel musi kupić co najmniej 5 paczek półkilogramowych
odp:c)
4/ łącznie klasy zebrały: 360+300+300+240 = 1200 zł
czyli dostały 1200−1000 = 200 zł rabatu
| | 360 | |
klasa 3a dostanie zwrot |
| *200zł= ... =60 zł |
| | 1200 | |
Dobranoc ....

13 lut 00:25