ekstrema
kania: Prosze o pomoc w wyzanczeniu ekstermum .Wyznacz eksterma lokalne fukncji:
f(x)=(x4−4x3+11x2−22x=22)ex
14 lip 10:43
AS: Proszę poprawić zapis w zadaniu , jest błąd ...−22x = 22)ex
14 lip 10:49
kania: przepraszam za błąd: f(x)=(x4−4x3+11x2−22x+22)*ex
14 lip 10:53
AS: f(x)=(x4−4x3+11x2−22x+22)*ex
f'(x) = u'*v + u*v' gdzie u = x4− 4x3 +11 x2 − 22x + 22 v = ex
u' = 4*x3 − 12*x2 + 22*x − 22 v' = ex
f'(x) = (4*x3 − 12*x2 + 22*x − 22)*ex + (x4− 4x3 +11 x2 − 22x + 22)*ex =
= (4*x3 − 12*x2 + 22*x − 22 + x4− 4x3 +11 x2 − 22x + 22)*ex =
= (x4 − x2)*ex = x2*(x2 − 1)*ex
f'(x) = (x + 1)*x2*(x − 1)*ex
f'(x) = 0 ⇔ x = −1 lub x = 0 lub x = 1
Badam znak pochodnej przedziałami
+ + + + + | − − − − − | − − − − − | + + + +
−−−−−−− −1 −−−−−−−− 0 −−−−−−−−− 1 −−−−−−−−
W przedziale (−∞,−1) funkcja rośnie bo pochodna przyjmuje wartości dodatnie dla każdego x z
przedziału
W przedziale (−1,1) funkcja maleje bo pochodna przyjmuje wartości ujemne
W przedziale (1,∞) funkcja rośnie bo pochodna przyjmuje wartości dodatnie
Ponieważ pochodna w −1 zmienia znak z + na − oznacza to że dla x = − 1 osiąga maksimum
Pochodna przy przejściu przez 0 nie zmienia znaku,nie ma tam ekstremum
występuje punkt przegięcia
Ponieważ pochodna w 1 zmienia znak z − na + oznacza to że dla x = 1 osiąga minimum
Wartości ekstremalne proszę wyliczyć samemu
f(−1) = 60/e a f(1) = 8*e
14 lip 11:53
kania: Super,dzięki wielkie a mam pytanie dlaczego w 0 jest punk przegięcia?tego tylko nie
rozumiem,punk przegięcia to jest z wypukłej na wklęsłą tak?
14 lip 12:19
AS:

Z lewej strony x = 0 styczna poprowadzona do krzywej znajduje się nad
(lub pod) krzywą , a z prawej strony x = 0 styczna poprowadzona do krzywej
znajduje się pod (lub nad) krzywą.
W punkcie x = 0 styczna przechodzi z jednej strony krzywej na drugą.
W naszym przypadku z lewej strony x = o jest nad krzywą
a z prawej strony pod krzywą.
14 lip 12:34
kania: dzięki za wyjaśnienie ,juz wszystko jasne
14 lip 12:36