.
harris: Na okręgu opisano trapez o kątach ostrych 45o i 60o. Pole trapezu jest równe P. Wyznacz
długość promienia okręgu.
12 lut 23:07
Janek191:
h = 2 r − wysokość trapezu
a , b − długości podstaw trapezu ( a > b )
oraz c, d − długości ramion trapezu ( c < d )
Trapez jest opisany na okręgu, więc a + b = c + d
Mamy
h √3
−− = sin 60o = −−
c 2
c √3 = 2 h = 2 *2r = 4 r
4 r
c = −−−
√3
oraz
h √2
−− = sin 45o = −−−
d 2
a √2 = 2 h = 2 *2r = 4 r
4 r
d = −−−
√2
więc
4 r 4 r
a + b = c + d = −−−− + −−−
√3 √2
Pole trapezu
P = 0,5 *(a + b )* h = 0,5 * (c + d)* h
4 r 4 r
P = 0,5 *( −−− + −−−− ) * 2 r
√3 √2
4 r2 4 r2
P = −−− + −−−−
√3 √2
1 1
P = 4 r2 * ( −−− + −−− )
√3 √2
√2 + √3
P = 4 r2 * ( −−−−−− )
√6
√6 * P
r2 = −−−−−−−−−−
4*( √2 + √3 )
więc
√ √6 * P
r = −−−−−−−−−−
2* √ √2 + √3
======================
13 lut 12:04
Janek191:
Inaczej
r = 0,5 √ ( 3 √2 − 2 √3 )* P
=============================
13 lut 12:11