rachunek prawdopodobieństwa
Konraddd: Ze zbioru −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 losujemy bez zwracania dwa razy po jednej liczbie.
Oznaczamy te liczby (kolejność losowania) x oraz y, a następnie zaznaczamy na płaszczyźnie
punkt P(x,y)
a) ile punktów możemy otrzymać w ten sposób?
b) ile możemy w ten sposób otrzymać punktów leżących na osiach układu współrzędnych?
c) ile możemy w ten sposób otrzymać punktów nie leżących na osiach układu i leżących w II
ćwiartce ukł. współrzędnych?
d) Ile możemy otrzymać punktów leżących ponad prostą o równaniu y=x ?
12 lut 22:59
irena_1:
W tym zbiorze jest 10 liczb.
a)
Wszystkich par uporządkowanych otrzymanych w losowaniu bez zwracania będzie więc 10*9=90
b)
Na jednej z osi leży punkt, którego jedna ze współrzędnych (lub obie) jest równy 0.
Liczba 0 może być wylosowana jako pierwsza (9 możliwości) lub jako druga (9 możliwości).
Razem− 18 możliwości
c)
Pierwszą wylosowaną musi być liczba ujemna (2 możliwości), a drugą liczba dodatnia (7
możliwości).
Mamy więc 2*7=14 możliwości
d)
Druga wylosowana liczba musi być większa niż pierwsza.
− jeśli za pierwszym razem wylosujemy −2, to mamy 9 możliwości
− jeśli −1 − mamy 8 możliwości
− jeśli 0, to mamy 7 możliwości
.
.
.
− jeśli wylosujemy 6− mamy jedną możliwość
Razem jest więc:
| | 9+1 | |
9+8+7+...+1= |
| *9=45 możliwości |
| | 2 | |
13 lut 12:46