całka ozanczona
wiola265: Prosze o pomoc w tych zadaniach a)(całka oznaczona od −1 do1) ∫10/(2x+3)2 dx
b)(całko oznaczona od 1 do e) ∫(12x+1)lnx dx
14 lip 08:56
AS: Dla uproszczenia zapisu przyjąłem że | oznacza znak całki
a) Obliczam wpierw całkę nieoznaczoną
10
J = |−−−−−−−− dx Podstawienie 2*x + 3 = t . 2*dx = dt , dx = dt/2
(2*x + 3)2
10 dt t−2+1 t−1 −5
|−−− * −− = 5*|t−2dt = 5*−−−−−−− = 5*−−− = −−−−−
t2 2 −2 + 1 −1 2*x + 3
Obliczam całkę oznaczoną
−5 | 1 −5 −5
−−−−−− | = −−−−−−− − −−−−−−−−−− = −5/5 + 5/1 = −1 + 5 = 4
2*x + 3 | −1 2*1 + 3 2*(−1) + 3
Odp. 4
b) Zał: x > 0
Obliczam całkę nieoznaczoną całkując przez części [ |u*dv = u*v − |v*du]
J = |(2*x + 1)*lnx u = lnx dv = 2*x + 1
du = dx/x v = x2 + x
J = (x2 + x)*lnx − |(x2 + x)*dx/x = (x2 + x)*lnx − |(x + 1)*dx
J = (x2 + x)*lnx − x2/2 − x
Obliczam całkę oznaczoną (przypominam: lne = 1 , ln1 = 0)
e
(x2 + x)*lnx − x2/2 − x | = [(e2 + e)*lne − e2/2 − e] − [(12 + 1)*ln1 − 12/2 − 1] =
1
= e2 + e − e2/2 − e − [0 − 1/2 − 1] = 2*e2/2 − e2/2 + 1/2 + 1 = (e2 + 3)/2
Odp. (e2 + 3)/2
14 lip 09:41
AS: b) Wersja poprawiona
Zał: x > 0
Obliczam całkę nieoznaczoną całkując przez części [ |u*dv = u*v − |v*du]
J = |(12*x + 1)*lnx u = lnx dv = 12*x + 1
du = dx/x v = 6*x2 + x
J = (6*x2 + x)*lnx − |(6*x2 + x)*dx/x = (6*x2 + x)*lnx − |(6*x + 1)*dx
J = (6*x2 + x)*lnx − 3*x2 − x
Obliczam całkę oznaczoną (przypominam: lne = 1 , ln1 = 0)
e
(6*x2 + x)*lnx − 3*x2 − x | =
1
[(6*e2 + e)*lne − 3*e2 − e] − [(6*12 + 1)*ln1 − 3*12 − 1] =
= (6*e2 + e)*1 − 3*e2 − e − [0 − 3 − 1] = 6*e2 + e − 3*e2 − e + 3 + 1 =
= 3*e2 + 4
14 lip 10:06
wiola265: wielkie dzęki AS
14 lip 10:40
AS: Proszę dopisać po całce J element dx
14 lip 12:02