Wyznacz r z równania
pic: Wyznacz r z równania:
| | 1 | | 4r√3 | |
P= |
| (2r√3 + |
| ) 2r |
| | 2 | | 3 | |
i dalej nie wiem co....
w odpowiedziach jest zupełnie inaczej
12 lut 22:24
pic: up
12 lut 22:44
pic: może dodam że w odpowiedziach jest:
PS. zrobiłem mały błąd w pierwszym i drugim równaniu zamiast 2r
√3 ma być 2r
√2
12 lut 22:57
Trivial:
Musisz doprowadzić do postaci
r = ... ← tu nie może być nic z r.
| | 1 | |
Wyciągamy r oraz √3 przed nawias. 2 skracamy z |
| i mamy: |
| | 2 | |
| | 1 | | 4r√3 | | 4 | | 10 | |
P = |
| (2r√3 + |
| )*2r = (2+ |
| )*r2√3 = |
| √3*r2. |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Czyli
| | P | | 3P | | √3 | |
r2 = |
| = |
| = P* |
| |
| | | | 10√3 | | 10 | |
Pozostało wziąć pierwiastek. Przy założeniu że r,P nie są ujemne mamy
12 lut 23:06
Mila: Chyba w jednym składniku sumy powinieneś mieć √2
12 lut 23:40
pic: @Mila napisałem, że się pomyliłem... dwa posty wyżej
13 lut 00:21
Mila:
P=r
2(2
√2+4/3
√3) /*3
3P=r
2*(6
√2+4
√3) /*(6
√2−4
√3)
3P*(6
√2−4
√3)=r
2*(36*2−16*3)
3P*(6
√2−4
√3)=r
2*24
13 lut 00:36
Trivial: Ah. Nie doczytałem.
13 lut 00:54