rozwiaz rowaninie ciagi
ania: Rozwiąż równanie
1+4+7+....+(1+3n)=176
12 lut 22:11
Mateusz: 1)wyznacz wzor na an
2)wyznacz sumę w zaleznosci od n
3) Rozwiąż rownanie Sn=176 pamietajac ze n∊N dzieki temu otrzymasz liczbe wyrazow po lewej
stronie rownania czyli szukane n
12 lut 22:17
ania: an =−2+3n dalej coś nagmatwałam mógłbyś to rowiązać?
12 lut 22:32
Tad:
Mateuszu ... n ... nie jest równe liczbie wyrazów po lewej stronie jak to piszesz w
pkt.3
12 lut 22:39
Tad:
a
k=1+(k−1)3
zatem 1+3n=1+3k−3 ⇒ jak widzisz n=k−1
Wyrazów po lewej będzie 12 .... a n=11 −
12 lut 22:47
Tad:
naplątałem−:( ...przepraszam
12 lut 22:53
Tad:
11 i 10
12 lut 22:55
Tad:
S
k=176
| | a1+ak | | a1+a1+(k−1)r | |
Sk= |
| k= |
| k |
| | 2 | | 2 | |
352=(3k−1)k ⇒3k
2−k−352=0 ⇒k=11
a
11=1+(11−1)3=31
31=1+3n ⇒ n=10
12 lut 23:04
Mila:
Jeśli a
n=1+3n to dla n=1
a
1=4
a
n=1+3n spr. a
n=4+(n−1)*3=4+3n−3=1+3n
(5+3n)*n=350
3n
2+5n−350=0
Δ=4225
√Δ=65
| | −5−65 | | −5+65 | |
n1= |
| ∉N lub n2= |
| =10 |
| | 6 | | 6 | |
II sposób
a
1=1
a
n=1+3n który to wyraz ciągu?
a
k=1+(k−1)*3=1+3k−3=3k−2
3k−2=1+3n
3k=3+3n
k=n+1 tyle wyrazów
| 1+1+3n | |
| *(n+1)=175 rozwiąż |
| 2 | |
12 lut 23:10