PROSZĘ O POMOC :(
Układy równań!!: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 12. Jeżeli od cyfry dziesiątek odejmiemy 6, a do
cyfry jedności dodamy 6, to otrzymamy liczbę złożoną z tych samych cyfr, ale ustawionych w
odwrotnej kolejności. Wyznacz liczbę początkową.
12 lut 21:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczba jest postaci 10*x + y −−− czyli x to cyfra dziesiątek, a y to cyfra jedności
x+y = 12
(x−6) = (y+6)
rozwiąż układ
12 lut 21:59
Dominik: x + y = 12
10(x − 6) + y + 6 = 10y + x
szukana liczba ma wartosc 10x + y
12 lut 22:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
od razu napiszę −−− brak rozwiązań ... napewno dodajesz i odejmujesz '6'
12 lut 22:00
Dominik: Artur, zle. szukana liczba to 93. odejmij od dziesiatek 6, i dodaj tyle do jednosci − masz 39,
czyli liczbe z tych samych cyfr, ale w odwrotnej kolejnosci.
12 lut 22:02
Dominik: no i 9 + 3 = 12.
12 lut 22:02
Mila: 39
12 lut 22:07
Dominik: @Mila i jak wyglada 39, gdy odejmiesz od cyfry dziesiatek 6, a do jednosci dodasz 6?

jedyna
opcja to 93, co wynika z ukladu rownan jaki napisalem.
12 lut 22:09
Mila: Tak, Dominik, masz rację ,odczytałam odwrotna operację.
12 lut 22:12
jikA:
Trzeba napisać założenie że x > 6 i po sprawie.
12 lut 22:13