ostroslup
Iro: Siema
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Kąt między krawędzią boczną i krawędzią podstawy
ostrosłupa ma miarę β . Wyznacz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa
12 lut 21:31
Iro: Mam problem z tym zadanie pomoze ktos ?
12 lut 21:48
Eta:
| | a | |
|BE|=h= |
| }BD|=a√2 ⇒ |BD|2= 2a2 |
| | sinβ | |
z tw. cosinusów w ΔBEB
| | 1 | |
cosα= ...... = (1−sin2 β)*sin2β= cos2β*sin2β= |
| sin22β |
| | 4 | |
12 lut 22:38
Iro: w odpowiedziach jest cosα= sin2β−1 / sin2β
13 lut 15:29