matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Scałkować równanie
monissss:
Jak scałkować równanie y'−x
4
y=0 przy warunku y(0)=3. Proszę o dokładne rozpisanie tego...
12 lut 20:39
jikA:
dy
− x
4
y = 0
dx
dy
= x
4
y (sprawdzamy czy y = 0 jest naszym rozwiązaniem)
dx
y' = 0 oraz x
4
* 0 = 0 tak więc y = 0 jest naszym rozwiązaniem teraz dzielimy przez y i dostajemy
dy
= x
4
dx całkujemy obustronnie
y
dy
∫
= ∫ x
4
dx
y
1
ln|y| =
x
5
+ C
1
5
y = e
x
5
/
5
+ C
1
y = e
x
5
/
5
* e
C
1
(e
C
1
możemy zapisać jako C ponieważ jest to stała) y = Ce
x
5
/
5
. Teraz wylicz stałą.
12 lut 20:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick