FUNKCJE
olkaq: 
FUNKCJE

Wyznacz liczbę a, dla której dziedzina funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór dziedziny
D
1) f(x)= P{3−|x+a|}
12 lut 20:17
olkaq: 1)f(x) = √3−| x + a | D= <−4,2>
12 lut 20:19
olkaq: | | x − 1 | |
2)f(x) = |
| |
| | √| 2 −x | − 2a | |
D= (−nieskończoności, − 6)suma(10, +nieskończoności )
12 lut 20:24
12 lut 20:53
Janek191:
1)
f(x) = √ 3 − I x + a I D = < − 4; 2 >
Musi być
3 − I x + a I ≥ 0
3 ≥ I x + a I
I x + a I ≤ 3 ⇔ x + a ≥ − 3 ∧ x + a ≤ 3 ⇔
⇔ x ≥ − 3 − a ⋀ x ≤ 3 − a
zatem
− 3 − a = − 4 ∧ 3 − a = 2
a = 1
=====
12 lut 21:36
Janek191:
2) x − 1
f(x) = −−−−−−−−−−−−− D = ( −∞ ; − 6 ) ∪ ( 10 ; + ∞ )
√ I 2 − x I − 2a
Musi być
I 2 − x I − 2 a > 0 ⇔ I 2 − x I > 2a ⇔
⇔ 2 − x < − 2a ∨ 2 − x > 2a ⇔
⇔ − x < −2 a − 2 ∨ − x > 2a − 2 ⇔
⇔ x > 2a + 2 ∨ x < 2 − 2a
zatem
2a + 2 = 10 2 − 2a = − 6
2a = 8 2a = 8
a = 4 a = 4
Odp. a = 4
============
12 lut 21:46
olkaq: DZIĘKI
12 lut 21:59