Trygonometria
MALINA: Trygonometria
| | 2 | |
W trapezie równoramiennym cosinus kąta ostego wynosi |
| , a wysokosc jest równa 8cm. |
| | 3 | |
Oblicz obwód trapezu wiedząc że krótsza podstawa trapezu ma długosc 8.
12 lut 20:17
Janek191:
cos α = 2/3 ⇒ sin2 α = 1 − cos2 α = 1 − 4/9 = 5/9
sin α = √5/3
b = 8
h = 8
oraz
x + b + x = a
Mamy
h / c = sin α
8/c = √5/3
c √5 = 3*8 = 24
c = 24/ √5 = (24/5) √5
oraz
x / c = cos α
x = c * cos α = (24 / √5 ) * (2/3) = 16/ √5
zatem
a = 16 / √5 + 8 + 16/ √5 = ( 16/5) √5 + 8 + (16/5) √5 =
= (32/5) √5+ 8
Obwód trapezu
l = a + b + 2 c = (32/5) √5 + 8 + 8 + 2 *(24/5) √5 =
= 16 √5 + 16
==============
12 lut 20:52