Wielomiany
Kipic: | | 1 | |
Wykaz ze dla dowolnej wartosci parametru p∊ R/ { |
| , 0 } wielomian: |
| | 2 | |
w(x) = px
3 + x
2(p−2) − x(1+2p)
ma 3 pierwiastki rzeczywiste ?
(wszystko ok przepisane)
jak to zrobic prosze o podpowiedz
12 lut 20:14
jikA:
Poszukaj było na forum.
12 lut 20:15
jikA:
| | 1 | |
Tylko nie rozumiem dlaczego p ≠ |
| ? |
| | 2 | |
12 lut 20:24
krystek: x[x2+x(p−2)−(1+p)] i x=0 a dwa pozostałe gdy Δ>0
12 lut 20:29
jikA:
Nie ma nic napisane że 3 różne pierwiastki więc chyba Δ ≥ 0 ale to zależy jak autor zadania
interpretuje te 3 pierwiastki rzeczywiste.
12 lut 20:31
krystek: @JikA Ok.
12 lut 20:33
jikA:
Ale możliwe że autor tutaj chce 3 różne pierwiastki ponieważ na samym początku jest że
| | 1 | | 1 | |
dla p ∊ R / {− |
| ; 0} tam chyba zabrakło tego minusa przy |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Dla p = − |
| otrzymamy pierwiastek podwójny x = 0. |
| | 2 | |
12 lut 20:36
Kipic: trudne
12 lut 20:55
Dominik: Δ = 0 − jeden pierwiastek PODWOJNY, a nie dwa. musi byc Δ > 0
12 lut 20:58
jikA:
Dominik pierwiastek podwójny to dwa pierwiastki x1 = x2.
12 lut 21:04