Wielomiany
Kipic: Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia , a reszta z dzielenia
tego wielomianu przez x−1 wynosi 3.Wyznacz wzor tego wielomianu.
Wiec robilem to tak:
(x−2)
2 = (x−1) +3
tylko takie gargamele mi wyszly ze nie maja nic wspolnego z odpowiedziami prosze o pomoc co zle
napisaem czy przypadkiem nie brakuje obok (x−2)
2(x−k)


?
12 lut 19:57
Mila:
w(x)=a(x−2)3
W(1)=3 ⇔a(1−2)3=3
−a=3
a=−3
w(x)=−3(x−2)3
w(x)=−3x3+18x2−36x+24
Sprawdź!
12 lut 20:05
Kipic: Mila jak zwykle prawidlowo

i teraz wszystko juz wiadome
12 lut 20:09