rozwiąż nierównośc
Mat: rozwiąż nierównośc podwójną −27<x3≤ x Ix+2I
13 lip 10:00
Mariusz: rozłóż tą nierówność na dwie
1) −27<x
3
2) x
3<= x |x+2| tą rozłóż na dziedziny x∊(−∞,−2> lub x∊( −2,+∞)
w razie problemów pisz
13 lip 12:45
Pat:
Ile dziedzin może mieć nierówność?
13 lip 17:10
Mariusz: bardzo dużo, zalezy od tego jak jest zbudowana
13 lip 17:31
Pat:
Czy więc nierówność |x−2| + |x−1| + |x| + |x+1| + |x+2| > 0 ma 6 dziedzin ?
13 lip 17:47
Pat:
Mariusz, czy nierówność |x−2| + |x−1| + |x| + |x+1| + |x+2| > 0 ma 6 dziedzin ?
Co to jest dziedzina nierówności ?
Czekam na Twoją odpowiedź, chyba, że nie wiesz.
13 lip 18:27
Pat:
O, Mariusza już nie ma, uciekł.
13 lip 18:57
Mariusz: Dopiero teraz wróciłem, więc odpowiadam na twoje pytanie. Tak ma 6 dziedzin. Ilość dziedzin
zależy od ilości modułów w tym przypadku, musimy pamietać że każdy x może przyjmowac różne
wartości zarówno dodatniew jak i ujemne.
Dziedzina jest to zbiór wszystkich wartości zmiennej x. Dziedzine odczytujemy z osi układu OX.
13 lip 21:11
Pat:
Jeśli dziedzina to zbiór wszystkich wartości zmiennej x, to w moim przykładzie występuje
tylko jeden zbiór, a nie 6 zbiorów, jest to zbiór: R, który można jeszcze zapisać np. tak:
(−∞, −2)U<−2, −1)U<−1, 0)U<0, 1)U<1, 2)U<2, +∞).
13 lip 21:45
Pat:
| | 2 | |
No to ile dziedzin ma funkcja: f(x) = |
| ?
|
| | x − 2 | |
Wg Ciebie, Mariusz, są tu dwie dziedziny: (−∞, 2) oraz (2, +∞).
Mnie się wydaje, że dziedzina jest jedna, w tym przykładzie jest to (−∞, 2)U(2, +∞),
a jeszcze lepiej, gdy zapiszemy ją: D
f: x∊R\{2} ewentualnie: D
f = x∊(−∞, 2)U(2, +∞).
13 lip 22:21
Mariusz: dziedzina jest jak najbardziej jedna
13 lip 22:29
Mariusz: ciekawy jestem bardzo dlaczego R/{2}

(zastanów się najpierw), jeśli nie chcesz to nie będe ci
pomagać
13 lip 22:31
Mariusz: ciekawy jestem bardzo dlaczego R/{2}

(zastanów się najpierw), jeśli nie chcesz to nie będe ci
pomagać
13 lip 22:31
Pat:
| | 2 | |
Bo jeśli dana jest funkcja: f(x) = |
| , to
|
| | x − 2 | |
czynimy założenie: x − 2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2, a więc dziedzina D
f: x ∊ R\{2}, czyli argumenty
tej fukcji należą do zbioru liczb rzeczywistych za wyjątkiem liczby 2.
Wrócę jeszcze do poprzedniej kwestii.
Mariusz, czy dalej uważasz, że nierówność x
3 ≤ x|x+2| ma więcej niż jedną dziedzinę?
Uważam, że dziedzina funkcji lub określonego wyrażenia jest zawsze jedna, można funkcję
lub wyrażenie jedynie rozpatrywać w pewnych podzbiorach dziedziny.
Nierówność: x
3 ≤ x|x+2| badamy więc w dwóch przedziałach (a nie dziedzinach):
dla x∊(−∞, −2>,
dla x ∊ (2, +∞).
Mam wrażenie, że to ja raczej Ci pomagam, a nie Ty mi pomagasz.
13 lip 22:44
Mariusz: tłumaczenie nie jest moim konikiem, wole rozwiazywac zadania. Może rzeczywiście się źle
wyraziłem z tymi dziedzinami. Zawsze rozpatrująz dziedzinę i rozkładając ją pisałem sobie
dziedzina 1 i dziedzina 2. Może stąd ta niejasność. Ale skoro już wszystko jasne to do dzieła
13 lip 22:49
Pat:
Rozwiązanie zadania pozostawię Matowi.
13 lip 23:19
Mariusz: zobaczymy co Mat napisze

a w miedzy czasie biore się za kolejne zadania
13 lip 23:23
Pat:
... raczej w międzyczasie biorę się ...
13 lip 23:28
Basia:
Nierówność (równanie, funkcja itp.) mają jedną i tylko jedną dziedzinę.
W Twoim przykładzie Mariuszu dziedzina jest sumą 6 różnych przedziałów.
15 lip 23:38