Potęgi
Kamil: oblicz:
3√−54 − 3√−16 − 3√−1/2
12 lut 19:25
Kamil: ojej, zamiast (−1/2) jest (−1/4) tam pod pierwiastkiem
12 lut 19:26
Kamil: Odświezam/.
12 lut 19:55
krystek: Podpowiem
−54=2(−27)=2*(−3)3
−16=2*(−8)=2(−2)3 idalej dasz radę.
12 lut 19:57
Kamil: te −54 krystek to nie powinno być tak? : −27 * 2 = −33√2 ?
12 lut 20:05
krystek: "te" Kamil √−54= −33√2
12 lut 20:12
krystek: 3√−54
12 lut 20:12
Kamil: okej, mam, ale nadal cholercia nie wiem jak te potęgi sprowadzić do jako jednej... mógłbyś mi
to rozpisać?
12 lut 20:23
krystek: a dodawac umiesz?
12 lut 20:24
Kamil: umiem, ale te −1/4 pod pierwaistkiem 3 stopnia nie wiem jak rozgryźć
12 lut 20:40
Mati_gg9225535:
3√−54 −
3√−16 −
3√−1/4 =
=
3√2 * (−27) −
3√2 * (−8) −
3√2 * (−1/8) =
| | 1 | |
= −33√2 + 23√2 + |
| 3√2 = |
| | 2 | |
12 lut 21:04