Usuń niewymierność
jig: | | 1 | |
Usuń niewymierność z mianownika w ułamku u = |
| |
| | √7+√5+√3+√2 | |
12 lut 19:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1:
mnożysz i dzielisz przez
√a +
√b −
√c +
√d
co Ci zostaje
12 lut 19:23
jig: | 1 | | √7+√5−√3+√2 | |
| x |
| |
| √7+√5+√3+√2 | | √7+√5−√3+√2 | |
tak?
12 lut 19:25
krystek: tak
12 lut 19:26
jig: sam mianownik: (√7+√5+√3+√2 ) x (√7+√5−√3+√2 )
i teraz mam pytanie − czy to jakoś pogrupować, czy każdy składnik z czynnika pierwszego
przemnażać przez składnik z drugiego czynnika.
bo próbowałem ((√7+√5)+(√3+√2)) x ((√7+√5)−(√3+√2) ) i traktować to jako a2−b2, ale wtedy
a2 to (√7+√5) 2 więc pierw. w mianowniku i tak mi zostanie
12 lut 19:29
krystek: (√7+√52−(√3+√2)2 ale już nie cztery pierwiaski i dalej analogicznie.
12 lut 19:34
Mila: Witaj, Krystek, co jest?
12 lut 19:36
krystek: Witaj Milu

. Ma zainteresowany liczyć.
12 lut 19:40
jig: dzięki za zainteresowanie. nie chcę gotowej odp., tylko właśnie naprowadzania.
w mianowniku wychodzi mi : 7+2√35−2√6
12 lut 19:42
jig: dzięki za zainteresowanie. nie chcę gotowej odp., tylko właśnie naprowadzania.
w mianowniku wychodzi mi : 7+2√35−2√6
12 lut 19:42
krystek: i teraz mnożysz 7−(2√35−2√6)
12 lut 19:47
jig: czy 7−(2√35+2√6)? i tak jak poprzednio z a2−b2?
12 lut 19:49
jig: czy 7−(2√35+2√6)? i tak jak poprzednio z a2−b2?
12 lut 19:50
krystek: a=7 b=2√35−2√6
12 lut 19:50