Oblicz ile pan Emil posadzi drzew
Ada: potrzebuję pomocy

!
Pan Emil ma działkę w kształcie trójkąta prostokątnego o polu 3000 m kwadratowych . Jedna z
przyprostokątnych tego trójkąta ma długość 120m. wzdłuż najdłuższego boku działki pan emil
chce zasadzić drzewa. Dwa drzewa mają znajdować się w końcach tego boku, a pozostale maja buc
sadzone co 10 m . oblicz , ile drzew musi kupić pan Emil. zapisz obliczenia
nelka60:

P = 3000 m
2
1/2 * 120 *x = 3000
60x=3000
x=50 cm
Najdłuższym bokiem jest przeciwprodtokątna
c
2 = 50
2 + 120
2
c
2 =16900
c= 130 cm
(130 : 10) +1 =14
Pan Emil musi kupić 14 drzewek .